Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Doe tijdig aangifte voor de BTW
JULI 2015

De mouwen moeten binnenkort weer worden opgestroopt voor wie aangifte voor de BTW per kwartaal doet. Bij alles wat er als ondernemer op je af komt, is dat een klusje dat nogal eens (te) laat te binnen schiet. Tot dit jaar stuurde de Belastingdienst je een brief met een herinnering. Dat is voorbij. De Belastingdienst heeft sinds kort BTW-Alert, een app (Apple en Android, geen Windows) die je herinnert aan de BTW-aangifte. Een aantal BTW-zaken op een rij.

Deadlines
BTW is de belasting die je betaalt over je omzet. Je berekent de BTW in de prijs voor je goederen of diensten. Je kunt aangifte doen per jaar per maand, kwartaal of jaar. BTW die je zelf hebt betaald over zakelijke kosten mag je aftrekken. Doe je per maand aangifte, dan moet de aangifte uiterlijk ontvangen zijn op laatste dag van de maand daarna. Dus die van mei moet uiterlijk 30 juni binnen zijn. Doe je per kwartaal aangifte dan moet die over de maanden april/mei/juni uiterlijk 31 juli binnen zijn. Voor de jaaraangifte geldt als uiterste ontvangstdatum 31 maart.

Boetes
Als je te laat bent, krijg je een naheffingsaanslag en is zelfs een boete mogelijk. De Belastingdienst: “Voor het op tijd doen van aangifte geldt een coulancetermijn van 7 kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum. Als je aangifte binnen deze termijn binnen is, krijg je geen boete. Als de aangifte later of helemaal niet binnenkomt, krijg je een boete van € 65.” Deze boetes lopen snel op als je niet of te weinig afdraagt tot een bedrag van maximaal 5278 euro en in sommige gevallen nog hoger.

Zonnepanelen
Je bent al snel verplicht aangifte van BTW te doen. Zelfs de mensen met een paar zonnepanelen op het dak die terugleveren aan het net, moeten als ondernemer BTW-aangifte doen, ten minste als ze de BTW op de aangeschafte installatie terug willen vorderen. Voor deze groep is de kleineondernemersregeling een prima route. Als je minder dan 1345 euro aan BTW moet afdragen (met zonnepanelen heb je dan bij wijze van spreken een woonwijk bedekt) dan kun je ontheffing administratieve verplichtingen aanvragen. Dan hoef je je in elk geval niet meer om de BTW te bekommeren.

Vrijgestelde branches
Maar niet elke ondernemer hoeft aangifte voor de BTW te doen. Er zijn vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten zoals gezondheidszorg, financiële diensten en verzekeringen en uitvaartondernemers. (). Maar het gros van de ondernemers moet BTW-aangifte doen. Je bent ondernemer voor de BTW als je een zelfstandig bedrijf of beroep uitoefent.

Verschillende BTW-tarieven
Afhankelijk van je beroep/branche, gelden er verschillende BTW-tarieven. Het algemene tarief is 21 procent, voor sommige ondernemers geldt een 6 procentsregeling (fietsenmakers, kappers, werknemers in de bouw). Het lage tarief voor dit soort diensten stond in het nieuwe Belastingplan ter discussie, maar de BTW-verhoging is afgeblazen. Er is ook een aantal goederen waarop 6 procent wordt berekend zoals voedingsmiddelen, kunst en periodieken als kranten.

Er is zelfs een nul procent-BTW-tarief. Je berekent dan zelf geen BTW, maar je kunt de BTW die je zelf betaalt wel aftrekken als voorbelasting. Hiermee kan je te maken hebben als je zaken doet met het buitenland of bijvoorbeeld zeeschepen bevoorraadt.

Tijdig aangifte
Doe in elk geval tijdig aangifte voor de BTW. De Belastingdienst geeft behalve de app alert ook de mogelijkheid om je per mail te herinneren. (Ga naar het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst. Geef bij je gebruikersinstellingen je e-mailadres op en vink aan dat je een e-mailbericht wilt ontvangen. Je krijgt dan per e-mail bericht dat je BTW-aangifte voor je klaarstaat). Je kunt het natuurlijk ook zelf duidelijk op je kalender zetten.

Bron: Huib Hikke | BC.nl






Andere tips & adviezen in de maand JULI 2015:








Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichten



Verandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichten



Aanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten