Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Let op aftrek BTW bij gebruik auto voor je bedrijf
FEBRUARI 2015

Als je een auto van de zaak rijdt, dan kan je BTW aftrekken. Dat is ook het geval als je jouw privéauto voor zakelijke doeleinden gebruikt. Welke BTW je kunt aftrekken, is afhankelijk van de keuze of de auto volledig tot het bedrijfsvermogen of tot het privévermogen behoort. Hoe werkt het?

De aftrek geldt alleen voor bedrijven die BTW-plichtig zijn. Is een gedeelte van je omzet niet met BTW belast dan geldt de aftrek naar rato van de verhouding belaste/onbelaste omzet.

Auto op kosten van de zaak
Is je auto op kosten van de zaak gekocht en behoort deze dus tot je bedrijfsvermogen, dan kun je de BTW over de aanschaf, het onderhoud en het gebruik als voorbelasting aftrekken.

Gebruik je deze auto ook privé dan moet je over het gedeelte dat je de auto privé gebruikt BTW betalen. Dit geldt ook voor leaseauto’s. Houd er rekening mee dat woon-werkverkeer voor de BTW geldt als privégebruik. Bij de berekening van je BTW over het privégebruik speelt het wel of niet bijhouden van de kilometeradministratie een belangrijke rol. Dat is een keuze die je moet maken.

Geen kilometeradministratie
Houd je geen kilometeradministratie bij, dan geldt een vast percentage van de catalogusprijs van de auto, inclusief BTW en BPM, als bedrag dat je aan BTW moet afdragen over je privégebruik van de zakenauto. Dit percentage is 2,7 procent. Als je de auto in de loop van het jaar (ver)koopt, kun je dit bedrag naar rato verlagen. Je geeft dit aan bij de laatste aangifte van het boekjaar.

Wel kilometeradministratie
Als je BTW wilt betalen over het werkelijke privégebruik, moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Als je dagelijks je zakelijke- en privékilometers noteert (liefst onderbouwd), kun je berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Klik hier voor een voorbeeld van de belasting van de berekening van je verschuldigde BTW.

Auto volledig privé
Een andere situatie is als je je eigen auto, dus privébezit, ook wil gebruiken voor zakelijke doeleinden. In dat geval kun je alleen de BTW aftrekken over het onderhoud en gebruik. Dus niet de BTW over de aanschaf van de auto. Bewaar voor de berekening goed alle benzinebonnen, parkeerkosten en onderhoudsrekeningen en dergelijke!

Ook bij het gebruik van je privéauto voor zakelijke doeleinden kun je kiezen voor het wel of niet bijhouden van een kilometeradministratie.

Geen kilometeradministratie
Houd je geen sluitende kilometeradministratie bij, dan mag je alle BTW over het onderhoud en gebruik van je auto aftrekken. Aan het einde van het jaar moet je dan een aangifte doen wegens het privégebruik. Dit doe je door 1,5 procent van de catalogusprijs (inclusief BTW en BPM) aan te geven als verschuldigde BTW.

Wel kilometeradministratie
Houd je een sluitende kilometeradministratie bij, dan kun je de verhouding berekenen tussen privé en zakelijk en dus de BTW aftrekken over de kosten van het werkelijk aantal gereden kilometers voor de zaak. Let op: Kilometers die je aantal keer maakt naar dezelfde opdrachtgever, kan worden gezien als woon-werkverkeer en zijn dus voor de BTW privékilometers.

Bron: Huib Hikke | BC.nl






Andere tips & adviezen in de maand FEBRUARI 2015:








Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichten



Verandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichten



Aanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten