Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Wordt de overdrachtsbelasting nu verlaagd of verhoogd?
NOVEMBER 2020

Heeft het kabinet op Prinsjesdag 2020 niet aangekondigd van plan te zijn om de overdrachtsbelasting te verlagen? Ja, dat klopt: voor starters op de woningmarkt. De verwachting is dat er voor hen een vrijstelling komt. Helaas is het minder bekend dat het algemene tarief van 6% wordt verhoogd naar 8%. Wat betekent dit voor jou?

De startersvrijstelling
Momenteel bedraagt de overdrachtsbelasting voor woningen 2%. Als het voorstel van het kabinet wordt omgezet in wetgeving, dan geldt vanaf 1 januari 2021 voor starters onder bepaalde voorwaarden een eenmalige vrijstelling. Zij zijn dan helemaal geen overdrachtsbelasting verschuldigd bij de aanschaf van de woning als deze bestemd is als hoofdverblijf. Voor doorstromers blijft het lage 2%-tarief van toepassing, tenzij ze voldoen aan onderstaande startersvoorwaarden.

De voorwaarden voor deze vrijstelling zijn:

• de koper is tussen de 18 en 35 jaar, en
• de koper gaat zelf in de gekochte woning wonen die het hoofdverblijf wordt, en
• de vrijstelling is niet eerder gebruikt.

Als je aan de voorwaarden voldoet, bespaar je belasting door de aankoop of leverdatum van de woning naar volgend jaar te verschuiven. Bij een koopprijs van € 400.000 levert dat een besparing op van € 8.000. Een belangrijk punt is dat de voorwaarden per koper gelden. Als twee in gemeenschap van goederen gehuwde kopers (bijvoorbeeld 34 en 37 jaar) een woning kopen, dan geldt de vrijstelling voor de helft.

Voor alle andere onroerendgoedtransacties: wees er op tijd bij!
Kort gezegd: als je onroerend goed aanschaft kan je belasting besparen als de woning uiterlijk 31 december 2020 aan je is overgedragen én geleverd. Verkrijgingen van niet-woningen worden met ingang van 1 januari 2021 belast tegen 8% in plaats van 6%. Voorbeelden zijn bedrijfsgebouwen, bedrijfsruimten, hotels en pensions en grond die is bestemd voor woningbouw. Dit 8%-tarief geldt dus ook voor vakantiewoningen of woningen voor de verhuur. Hiervoor betaal je bij een eigendomsverkrijging tot het einde van dit jaar 2% overdrachtsbelasting.

Het hele plaatje
Het wetsvoorstel kan een reden zijn om wel of niet in 2020 nog onroerend goed aan te schaffen. Bij de aanschaf van onroerend goed spelen echter meerdere aspecten een rol. Daarnaast hoeft de aanschaf van een onroerend goed geen losstaand feit te zijn. Het kan onderdeel uitmaken van een bedrijfsopvolging, bedrijfsverplaatsing of financiële/estate planning.

Bron: Alfa accountants en adviseurs | Dick Leeuw


Andere tips & adviezen in de maand NOVEMBER 2020:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten