Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Sparen via de voorlopige aanslag
JANUARI 2019

AMSTERDAM - Gefortuneerde (ex-)ondernemers kunnen via een voorlopige aanslag hun geld op een gunstigere manier kwijt dan op een bankrekening. De ’rente’ is dan een stuk hoger.

Die tip geeft fiscalist Cor Overduin van Grant Thornton. Hij wijst op de korting die mensen krijgen als ze een voorlopige aanslag aanvragen en het te betalen bedrag in één keer naar de Belastingdienst overmaken.

"De meeste mensen, met een vaste baan en een eigen huis, krijgen elk jaar geld terug. Bijvoorbeeld via de hypotheekrenteaftrek", zegt Overduin. "Maar dat geldt niet voor iedereen. Als je fors moet bijbetalen, kun je het voordeel naar je toe halen."

Overduin rekent met een voorbeeld van iemand die via een voorlopige aanslag €30.000 vooruit betaalt over 2019. Dat soort bedragen kunnen voorkomen bij bijvoorbeeld directeur-grootaandeelhouders (dga’s) die dividend aan zichzelf uitkeren in het jaar 2019, iets wat met de aanstaande stijging van het tarief voor dividenden actueel is geworden.

Korting is ’rente’
Iemand die een bedrag van €30.000 voor eind februari in één keer overmaakt naar de fiscus, krijgt een korting van €502, becijfert Overduin. "Die kun je als rentevergoeding beschouwen, procentueel is dat dan een rente van 1,7%." Oftewel, sparen via de Belastingdienst is lucratiever dan het geld op je rekening laten staan en het door het jaar heen alsnog overmaken, zonder de korting.

"Geld op de bank levert niks op", zegt Overduin. "De grootbanken rekenen nog maar 0,03%. Je zou bijna zeggen: bespaar me de moeite van het overmaken."

Door de belastingaanslag, die je uiteindelijk toch moet betalen, in één keer te voldoen, kun je je spaargeld beter inzetten, beargumenteert de fiscalist. "Het zijn geen voordelen om wild van te worden, maar als je toch moet betalen, kun je het net zo goed op deze manier doen. Op de website van de Belastingdienst kun je lezen wat je moet doen om zo’n voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te vragen."

Bron: De Telegraaf| Leon Brandsema


Andere tips & adviezen in de maand JANUARI 2019:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten