Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiŽnter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Wees op je hoede met aannemen personeel
JANUARI 2015

We zijn met zín allen optimistisch 2015 ingegaan. Uit ons onderzoek blijkt, dat het MKB rekent op meer omzet en winst. Natuurlijk probeer je eerst met je huidige werknemers je omzet te vergroten, maar er komt geheid een punt dat je personeel moet aannemen.

Met de nieuwe Wet werk en zekerheid die deels al 1 januari is ingevoerd, zal het voor werkgevers wennen worden. Aan een tijdelijk contract voor een werknemer bijvoorbeeld zitten nu veel meer haken en ogen.

Voor werkgevers, zeker de kleinere, is het belangrijk de nieuwste regels over de aanzegtermijn te kennen. Sinds de jaarwisseling is namelijk de procedure gewijzigd voor het opzeggen van een tijdelijk contract van zes maanden of meer. Doe je het niet goed, dan riskeer je een boete.

Duidelijkheid
Medewerker heeft recht op duidelijkheid
De aanzegtermijn houdt in dat je als werkgever je medewerker uiterlijk een maand voor aflopen van het tijdelijke contract (6 maanden of meer) duidelijkheid moet geven. Dat geldt zowel voor het verlengen van het contract als wanneer je de samenwerking wilt beŽindigen. Je moet dit schriftelijk aan je werknemer melden. Net als voorheen eindigt een tijdelijk contract van rechtswege op de datum die in het contact staat. Het verschil is alleen dat als je medewerker een maand van tevoren geen duidelijkheid krijgt, je een boete riskeert.

Maandloon
Deze boete loopt op naar rato: ben je een week te laat, dan betaal je een boete met de hoogte van een weekloon. Drie weken te laat, drie weken loon. Een maandloon is het maximum. Opzeggen, ook al ben je te laat, heeft dus altijd zin. Hoe eerder je alsnog opzegt, hoe lager de eventuele boete. Om aanspraak te maken op het boetebedrag moet de werknemer er wel binnen 2 maanden na aflopen van het contract een beroep op doen.

Boete voorkomen
Om een boete te voorkomen, geef je dus schriftelijk aan je medewerker aan of je het contract wil opzeggen of verlengen. Vermeld hier ook bij onder welke voorwaarden deze verlenging plaatsvindt. Over een contract dat eindigt op 1 juli 2015 geef je dus uiterlijk 1 juni 2015 duidelijkheid.

Wet werk en zekerheid
De nieuwe aanzegtermijn maakt deel uit van de Wet werk en zekerheid (WWZ), waarvan het eerste deel 1 januari 2015 van kracht werd. Andere onderdelen van de WWZ zijn strengere regels voor een proeftijd en een concurrentiebeding in tijdelijke contracten. Op 1 juli 2015 gaat ook de transitievergoeding gelden.

Bron: Tjerk Notten | BC.nl


Andere tips & adviezen in de maand JANUARI 2015:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten