Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Auto van de zaak
APRIL 2013

‘De vervuiler betaalt'. Wat geldt als een algemene regel in Nederland, geldt in het bijzonder voor de auto van de zaak. Vuile auto's, of beter gezegd minder zuinige auto's, worden in 2013 zwaarder belast. De CO 2 -normen zijn voor dit jaar opnieuw aangescherpt.

Wilt u dit jaar een nieuwe auto van de zaak aanschaffen waarin u ook privé gaat rijden, dan loont het de moeite om te kijken naar de CO 2 -uitstoot van de nieuwe auto. Het kan u een hoop geld besparen en u bewijst het milieu een dienst.

Bijtelling
Rijdt u privé met een auto van de zaak, dan moet u een bedrag bij uw inkomen tellen voor het privégebruik, tenzij u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan500 kilometerprivé met de auto heeft gereden. Deze bijtelling is bijna altijd een percentage van de cataloguswaarde van de auto.

Er zijn diverse categorieën die, oplopend naar vervuiling (of minder milieuvriendelijk), het percentage weergeven van de bijtelling: van zeer zuinig (0%) via de tussenstappen 14% en 20% naar de minst milieuvriendelijke categorie van 25%. Dit bijtellingspercentage is weer afhankelijk van de CO 2 -uitstoot van de auto. Bovendien maakt men onderscheid tussen diesel en andere brandstoffen. Dit onderscheid vervalt overigens vanaf 2015.

Let op!
Voor een auto die meer dan 15 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen, geldt een bijtelling van 35% van de waarde van de auto in het economisch verkeer.

Bijtellingspercentage 60 maanden vast
De CO 2 -normen worden jaarlijks aangescherpt. Als u uw nieuwe auto in 2013 op kenteken laat zetten, houdt u dan rekening met het volgende:

Voor personenauto's met een CO 2 -uitstoot van niet meer dan 50 gr/km (dus ook elektrische auto's met een CO 2 -uitstoot van 0 gr/km) geldt gedurende 60 maanden een 0%-tarief voor de bijtelling. Doet u de aanschaf pas in 2014 of 2015, dan bedraagt het bijtellingspercentage 7%.
De periode van 60 maanden geldt ook voor de andere bijtellingscategorieën.
Deze periode gaat in op de 1 e dag van de maand die volgt op de maand waarin voor het eerst een kenteken is afgegeven.
Na afloop van de 60 maandenperiode wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden.
Uw autodealer kan u voorlichten over de diverse CO 2 -normen en de gevolgen daarvan voor de bijtellingscategorie.

BPM en CO 2 -uitstoot
Ook de BPM wordt door de overheid gebruikt om u te stimuleren een zuinige en schone auto aan te schaffen. Nieuw dit jaar is dat de belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) uitsluitend nog berekend wordt op basis van de absolute CO 2 -uitstoot. Ook het tarief van de CO 2 -afhankelijke dieseltoeslag is per 1 januari 2013 aangescherpt en bedraagt nu € 56,13 per gram CO 2 -uitstoot vanaf 70 gram/km.

Tot slot zijn de tarieven van de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor 2013 gestegen met 2,2%. De vrijstelling voor zeer zuinige auto's blijft tot 1 januari 2014 gelden.

Bron: Groep Kennemerwaart


Andere tips & adviezen in de maand APRIL 2013:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten