Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Fiscaal voordeel bij toetreding VOF
NOVEMBER 2012

WAGENINGEN - Kinderen kunnen twijfels hebben over toetreding tot de vennootschap van de ouders. Indien dit het geval is, is het mogelijk dat een zogenoemde ‘probeer’fase wordt toegepast. Hiermee kunnen aanzienlijke fiscale voordelen worden behaald.

Willekeurig afschrijven op nieuwe investeringen
Ten eerste is het voor het toetredende kind mogelijk om willekeurig af te schrijven op nieuwe investeringen en op verzoek ook op de bedrijfsmiddelen waarin het gedeeltelijk belang wordt verkregen.

Daarnaast kunnen de ouders bij toetreding van kind(eren) – indien van toepassing – onbelast de landbouwgronden herwaarderen.

Verder bestaat de eerste 3 jaar van het ondernemerschap recht op de verhoogde zelfstandigenaftrek voor het toetredende kind. Door de willekeurige afschrijving zal de winst van het toetredende kind goed stuurbaar zijn. De zelfstandigenaftrek staat overigens wel ter discussie in het nieuwe regeerakkoord.

BTW-voordeel
Indien de ouders een gedeelte van het ondernemingsvermogen buitenvennootschappelijk houden is het mogelijk dit buitenvennootschappelijke vermogen te verhuren aan de firma, waardoor er mogelijk een BTW-voordeel kan worden behaald.

Bedrijfsovername na 36 maanden
Als de zoon/dochter het na minimaal 36 maanden ziet zitten om het resterende aandeel van de ouders over te nemen kan er begonnen worden aan de bedrijfsovername. Indien voor toetreding sprake was van werknemerschap (waaronder ook de KJ-regeling valt) mag de periode van het werknemerschap en het ondernemerschap samen 36 maanden bedragen. Het kind neemt hierbij het afschrijvingsregime van zijn ouders over en mag niet willekeurig afschrijven op het overgenomen resterende gedeelte van de bedrijfsmiddelen.
Mocht de zoon/dochter het na minimaal 36 maanden toch niet zien zitten, dan kunnen de ouders zijn/haar deel ook overnemen. Ze nemen dan het afschrijvingsregime van zoon/dochter over en mogen hierdoor gedeeltelijk willekeurig afschrijven.

Het “proberen” kan dus in sommige gevallen fiscaal de moeite meer dan waard zijn.

Bron: Mayke Toepoel | Belastingadviseur Alfa Accountants en Adviseurs


Andere tips & adviezen in de maand NOVEMBER 2012:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Verplichte pesioenopbouw zzp’ers.
OKTOBER 2018

Het Nibud, dat consumenten voorlichting geeft over financiële zaken, pleit voor verplichte pensioenopbouw voor ...
Lees de nieuwsberichtenTop vijf fiscale maatregelen Prinsjesdag.
OKTOBER 2018

Prinsjesdag 2018 is alweer enkele weken voorbij. De rust lijkt weergekeerd, maar is dat terecht? ...
Lees de nieuwsberichtenDe Prinsjesdagplannen voor 2019.
SEPTEMBER 2018

Zoals gezegd zitten er veel tariefsverlagingen in de belastingplannen. Dit pakt voor iedereen gunstig uit ...
Lees de nieuwsberichten