Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Tips voor opzetten bedrijf
OKTOBER 2012

ABCOUDE - Het opzetten van een eigen zaak is de snelste manier om carrière te maken. In een oogwenk bent u directeur van de company en bepaalt u zelf uw type zakenauto en uw smartphone. 89.369 starters gingen u dit jaar voor volgens het Handelsregister. Enkele tips voor het opzetten van een bedrijf.

De meeste ondernemers beginnen als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er). Een verstandige keuze! Klein beginnen loont namelijk, zo blijkt. Ondernemers mét personeel die ooit alleen begonnen, hebben namelijk hogere inkomsten en overlevingskansen dan ondernemers die direct personeel in dienst namen. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Panteia/EIM en de universiteiten van Cranfield en Huelva.

Idee
Het opstarten van een onderneming kent in feite twee fases: de voorbereiding en het daadwerkelijk aan de slag gaan als ondernemer. De basis voor een bedrijf is een idee. Als u uw idee goed vindt en er serieus mee aan de slag wilt gaan, moet een idee worden uitgewerkt. Die uitwerking heet een ondernemingsplan. Hierover is veel informatie te vinden op internet maar een goede bron is sowieso de Kamer van Koophandel (KvK). “In uw ondernemingsplan zet u uw eigen plannen op een rij. U beantwoordt vragen als: Wat wil ik precies gaan doen? Waar ga ik me vestigen? Welke rechtsvorm kies ik? Is er een markt voor mijn product en hoe kom ik aan klanten? Hoeveel geld heb ik nodig om mijn plannen van de grond te krijgen?”, aldus de KvK. Hieruit blijkt al dat er veel voorwerk moet worden verzet. Een goede hulp hierbij is de Startproof van de Rabobank. Hier is onder meer een voorbeeld te downloaden van een ondernemingsplan.

Financieel advies
Banken geven startende ondernemers graag advies. De ING bijvoorbeeld raadt aan om in elk geval te zorgen voor een financiële buffer. “In de opstartfase van een onderneming komt er vaak nog weinig geld binnen. Misschien heeft u wel al opdrachten, maar klanten betalen hun factuur meestal pas na enkele weken. Een spaarpotje om uzelf de eerste 2 of 3 maanden van salaris te voorzien, komt dan goed van pas.”
Aandachtspunten zijn verder:
• Rechtsvorm (onder andere eenmanszaak, maatschap, besloten vennootschap, vennootschap onder firma);
• Verplichte aanmeldingen (inschrijving in handelsregister en aanmelding bij de Belastingdienst voor het verkrijgen van een btw-nummer)
• Verklaring Arbeidsrelatie (De VAR verklaart dat u een zelfstandig ondernemer bent)

Klanten werven & netwerken
Bovenstaande punten zijn eigenlijk allemaal zaken die u zelf in de hand hebt. Het is een kwestie van bedenken en uitvoeren. De echte uitdaging waar u als nieuwe ondernemer voor staat, is als de deuren van uw bedrijf ‘open gaan'. Dan zal ook pas echt blijken of u ondernemerskwaliteiten in huis heeft. Niet alles zal u namelijk even makkelijk afgaan. Een bedrijf bestaat bijvoorbeeld bij de gratie van klanten. Die moet u wel kunnen vinden en overhalen of, ze moeten u kunnen vinden.

Klanten werven is geen gemakkelijke klus. Verkijk u er niet op hoeveel energie hier in kan gaan zitten.

Een handige manier om aan klanten te komen is netwerken, vooral als u in de b-to-b hoek zit. Dit kan het beste door netwerkbijeenkomsten te bezoeken. Ze zijn makkelijk te vinden via de agenda's van bijvoorbeeld lokale ondernemingsverenigingen. Ondernemers zien meteen met wie ze te maken hebben en dat maakt het stukken makkelijker om een opdracht binnen te halen. Verder is het - afhankelijk van het soort bedrijf dat u begint - handig als u zich oefent in het zogenaamde ‘koud bellen'. Dit is bellen van een mogelijke klant die u nog niet kent. Zorg in elk geval dat u in een kort praatje heeft over wat u te bieden heeft.

De Kamer van Koophandel heeft een aantal praktische tips:
• Vertel vrienden en kennissen over uw bedrijf: dé manier om aan een eerste opdracht te komen.
• Benader lokale media voor (gratis) publiciteit.
• Ontwerp een folder en deel deze uit op een plek waar uw doelgroep komt.
• Zorg dat uw website zo hoog mogelijk in Google scoort. Maak een online profiel op bijvoorbeeld LinkedIn of Twitter.

Telecom
Vooral in de startfase van een bedrijf moet er veel worden gebeld en eigenlijk wordt dat in de loop van uw ondernemerschap eerder meer dan minder. Houd hier rekening mee als u op zoek gaat naar een goede deal met een provider. Verder wordt mobiel internet steeds belangrijker. Neem dit mee in uw beslissing. Heel veel Nederlanders hebben een smartphone of tablet. Eind 2011 waren er volgens het Nederlandse marktonderzoekbureau GfK 5,5 miljoen smartphone-bezitters en 1,7 miljoen mensen met een tablet. De talloze apps en opkomst van mobiele sites veranderen het consumentengedrag. Dit biedt starters kansen. Neem in uw ondernemingsplan mee of deze ontwikkelingen iets kunnen betekenen voor uw nieuwe bedrijf.

Bron: Huib Hikke | bc.nl


Andere tips & adviezen in de maand OKTOBER 2012:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten