Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Het starten van je eigen onderneming: Welke startersfaciliteiten zijn er?
MAART 2021

Een noodzakelijk onderdeel van het ondernemen is de (financiële) administratie. Voor de een is het geen probleem, voor de ander iets wat hij/zij het liefst ver van zich afhoudt.

Fiscale faciliteiten
Als startende ondernemer bent je gefocust op het binnenhalen van werkzaamheden/opdrachten, om daardoor voldoende inkomen te genereren. Als het jaar erop blijkt dat je daarover veel inkomstenbelasting verschuldigd bent, dan voelt dat soms zuur. Het is uiteraard ook een teken dat je op de goede weg bent! Om de betaling van de inkomstenbelasting (in de startfase) te verlagen, heeft de Belastingdienst de onderstaande fiscale faciliteiten. Deze vallen onder de noemer ‘ondernemersaftrek’.

Let op: je dient te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar om een deel van deze aftrekposten toe te mogen passen.

 • Zelfstandigenaftrek

 • Startersaftrek, deze is totaal driemaal toe te passen in de eerste vijf startjaren van de onderneming. Als je in één van deze vijf jaren aanspraak maakt op de zelfstandigenaftrek, dan wordt ook de startersaftrek meegenomen.

 • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Deze laat ik voor dit artikel verder buiten beschouwing.


 • Verder is er nog de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Hierop heb je ook recht als je in een jaar niet voldaan hebt aan het urencriterium.

  Een rekenvoorbeeld (in euro’s) om te zien wat dat betekent:  Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is in het rekenvoorbeeld niet meegenomen. Hierop kan je aanspraak maken als je hebt geïnvesteerd in bijvoorbeeld inventaris, machines en dergelijke.
  Let op: bijvoorbeeld voor de koop van een zakelijke personenauto, heb je geen recht op deze investeringsaftrek.

  Verder dient de investering minimaal € 450 excl. btw te zijn om meegenomen te mogen worden. De investeringen in een jaar dienen totaal minimaal € 2.400 excl. btw te zijn om de investeringsaftrek toe te mogen passen.

  Korting voor startende ondernemers
  Naast de fiscale regelingen, zijn er ook nog andere voordelen die je kan benutten als startende ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan gratis proefperiode bij online boekhoudprogramma’s, korting bij het afsluiten van een zakelijke bankrekening of bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Let hierop als je dat soort producten afsluit of vergelijkt.

  Subsidies
  Als innovatieve start-up, en ook zeker als reguliere start-up, heb je de mogelijkheid om subsidies te ontvangen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld denken aan:

 • vroegefasefinanciering;

 • innovatiekrediet;

 • WBSO; fiscale aftrekpost voor onderzoek en ontwikkeling;

 • borgstelling MKB Kredieten (BMKB). Hiermee staat de overheid garant voor de lening die je ontvangt. Ook kan je in overleg met de bank de aflossing tussentijds een aantal keer pauzeren.


 • Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, www.rvo.nl

  Bron: Alfa accountants en adviseurs | Erwin Beldman


  Andere berichten omtrent starters in de maand MAART 2021:
  Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
  Laatste nieuws


  Wat houdt de nieuwe KOR in?
  JULI 2019

  Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
  Lees de nieuwsberichten  Verandering regels kleine ondernemers
  JUNI 2019

  Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
  Lees de nieuwsberichten  Aanmelden KOR!
  APRIL 2019

  Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
  Lees de nieuwsberichten