Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Top vijf fiscale maatregelen Prinsjesdag
OKTOBER 2018

Prinsjesdag 2018 is alweer enkele weken voorbij. De rust lijkt weergekeerd, maar is dat terecht? Alle fiscale voorstellen worden op dit moment in de Tweede Kamer besproken. Later deze maand wordt er gestemd. Gezien de grote hoeveelheid maatregelen vatten we het nog een keer voor je samen. Dat doen we in de vorm van een top vijf.

1. Tarieven box 1 inkomstenbelasting gaan omlaag; voordeel aftrekposten gaat ook omlaag
Vanaf 2019 gaan de tarieven in box 1 van de inkomstenbelasting dalen. Hier heb je met name voordeel van als je winst uit een onderneming en/of loon geniet. Ben je dga dan zul je van jouw brutoloon vanuit je BV-structuur meer netto overhouden en ben je ondernemer in de inkomstenbelasting dan zal de belastingaanslag over jouw winst lager uitvallen.

Hier tegenover staat dat aftrekposten, zoals de ondernemersaftrek, hypotheekrenteaftrek, alimentatie en giftenaftrek, op termijn fors minder voordeel gaan opleveren. Dit kan een reden zijn om te bekijken of je deze aftrekposten naar voren kunt halen. Denk daarbij aan oversluiten van jouw privé-hypotheek (aftrekpost boeterente!) of het afkopen van jouw alimentatieverplichting. Heb je een schuld voor je eigen woning bij jouw bv, dan wordt dit op termijn vanwege deze tariefswijziging minder aantrekkelijk of zelfs nadelig. Laat je dan informeren over alternatieven.

2. Lage btw tarief gaat omhoog van 6% naar 9%
Het lage btw tarief stijgt per 1 januari 2019 van 6% naar 9%. Lever je goederen of verricht je diensten tegen het lage tarief dan heeft dit gevolgen voor jou als ondernemer, zoals:

- aanpassing van de boekhoudsoftware/administratie/kassystemen
- aanpassing van de prijzen
- rekening houden met de tariefsverhoging in offertes voor prestaties die worden verricht in 2019 en die niet worden vooruitbetaald in 2018

Goed nieuws lijkt te zijn dat je de in 2018 voorgefactureerde omzet niet hoeft mee te nemen in de verhoging. Deze blijft belast tegen 6% btw.

Tip
Kun je de btw niet of niet geheel als voorbelasting aftrekken? Betaal alvast in 2018 (factuur 2018) voor een prestatie die in 2019 gaat plaatsvinden (onder het 9% btw-tarief). Op deze manier kan je 3% btw besparen.

3. Lager tarief vennootschapsbelasting en hoger tarief box 2 inkomstenbelasting
Vanaf 1 januari 2019 daalt het tarief in de vennootschapsbelasting over de eerste € 200.000 winst in stapjes naar 16%. Het tarief over het meerdere boven € 200.000 gaat naar 22,25%. Het kan aantrekkelijk zijn winsten te ‘verschuiven’ naar latere jaren. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden voor het vormen van voorzieningen. Het is goed om de te laten beoordelen of er voor jouw bv mogelijkheden zijn.

Het tarief voor box 2 in de inkomstenbelasting gaat in stapjes omhoog van 25% naar 26,9% in 2021. Je krijgt als dga met box 2 heffing te maken als je dividend uitkeert naar privé of (een deel van) je aandelen verkoopt. De tariefsverhoging kan reden zijn om te bekijken of je dividenduitkeringen naar voren kunt halen. Of dit aantrekkelijk is hangt af van diverse factoren, waaronder het rendement op je vermogen in je BV.

4. Minder afschrijving mogelijk op gebouwen in je BV
Heb je gebouwen in eigen gebruik in je BV-structuur? Dan is vanaf 2019 waarschijnlijk geen afschrijving meer omdat de bodemwaarde wordt gesteld op 100% van de WOZ-waarde (nu nog: 50%). Dit levert je liquiditeitsnadeel op. Het is een reden om nu nog eens goed te (laten) beoordelen of extra afschrijving over 2018 mogelijk is. Het kan zelfs (mede) een reden zijn om met je onderneming vanuit je BV-structuur terug te keren naar een IB-onderneming, zoals een eenmanszaak of vennootschap onder firma.

5. Belastingheffing in box 2 over schulden aan je BV
Prinsjesdag 2018 had, naast heel veel verwachte fiscale maatregelen, nog een verrassing in petto. In de aanbiedingsbrief bij het Belastingplan 2019 stond een maatregel waardoor het lenen van je BV wordt teruggedrongen. Heb je veel geleend van je BV, dan kan dit over een aantal jaar voor een grote financiële uitdaging zorgen.

Ben je dga en is het totaal van je schulden aan je BV groter dan € 500.000, dan wordt in 2022 het meerdere belast tegen een tarief van 26,9% in box 2, alsof je het als dividend uitkeert. Heb je op dit moment bijvoorbeeld in totaal € 2.500.000 geleend van je BV, kost dit je tegen die tijd maar liefst € 538.000 aan box 2-heffing, tenzij je voor die tijd voldoende aflost.

We weten nog niet of de soep zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Het wetsvoorstel wordt in het voorjaar van 2019 verwacht. Toch is het verstandig de komende periode kritisch te kijken naar de schulden aan je bv en deze niet onnodig te laten oplopen. Bekijk of er liquiditeiten beschikbaar kunnen worden gemaakt voor aflossing vóór 1 januari 2022.

Bron: Jasper Gorter | Alfa.nl


Andere nieuwsberichten in de maand OKTOBER 2018:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten