Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Moet jij beleggen of toch aflossen?
NOVEMBER 2017

Moet men in het huidige beursklimaat aflossen of toch beleggen? Een paar weken geleden schreef ik al een blog om de resultaten van aflossen en beleggen te vergelijken. Ik kwam tot de conclusie dat beleggen in plaats van aflossen zo’n €100.000 meer oplevert over 30 jaar gezien. Je zou haast denken dat dit het blog van €100.000 is maar dat is slechts toeval. Toch denk ik niet dat het voor iedereen een goed plan is om nu maar te gaan beleggen. Waarom niet?

De voordelen van beleggen
De voordelen van beleggen zijn duidelijk. De MSCI-wereldindex leverde de afgelopen 30 jaar een gemiddeld rendement op van 7,2% per jaar. Als je dit vergelijkt met onze hypotheekrente dan is de berekening snel gemaakt. Zeker met het enorme aanbod van spotgoedkope ETF’s en indexfondsen is het voor de gemiddelde particulier makkelijker dan ooit om de rendementen van de markt te volgen en ervan te profiteren. Je hoeft er geen verstand van te hebben, het kost je weinig tijd, een no-brainer toch?

Wacht even
Toch is het absoluut niet mijn bedoeling om iedereen nu richting de aandelenmarkt te sturen. Ik begin met de week meer vraagtekens te krijgen bij de huidige situatie op de aandelenmarkten. Zeker nu alle financiële instellingen particulieren proberen te verleiden om te komen beleggen. Het enige voordeel ten opzichte van tien jaar geleden is dat de kosten ver naar beneden zijn gegaan.

Verwachtingen
Schroders is een wereldwijde vermogensbeheerder en die hebben toevallig onderzoek gedaan naar de verwachtingen van beleggers voor de komende 5 jaar. De deelnemers aan dit onderzoek verwachten voor de komende 5 jaar een rendement van 10,2% per jaar.

Over het algemeen is het zo dat hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Als beleggers dus de komende 5 jaar een hoger rendement verwachten dan verwacht men vast ook meer risico?

Niet dus.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk ook dat beleggers nu juist níet meer zoveel risico willen nemen.

Millenials(waar ik mezelf ook onder schaar) maken het helemaal bont. Maarliefst 54% van de millenials verwachten een rendement van meer dan 10% per jaar. Niet heel gek als je bedenkt dat deze zelfde millenials vooral de beursresultaten van de afgelopen 10 jaar bewust mee hebben gekregen. Of bijvoorbeeld iets over Bitcoin hebben gehoord ????

Het goede nieuws is dan weer dat 88% van de mensen aangeeft zijn kennis over beleggen te willen vergroten. Benieuwd naar meer uitkomsten van het onderzoek? In het Nederlands is het hier te vinden.

De afgelopen tijd
Als we eens kijken naar de Vanguard Total World Stock ETF, dan zien we dat het rendement vanaf juni 2008 6,29% was. Wat we dan ook kunnen zien is dat het 1 jaars rendement op 23,89% ligt. We begrijpen meteen waarom er massaal reclame gemaakt wordt om particulieren maar te laten beleggen en waar de huizenhoge verwachtingen vandaan komen. We onthouden recente dingen nou eenmaal beter dan dingen die langer geleden gebeurd zijn.

Tegelijkertijd staan de waarderingen voor de aandelenmarkten historisch gezien absoluut hoog. Als we bijvoorbeeld naar de P/E voor de Amerikaanse beurs kijken dan staat deze zo’n 86% boven het gemiddelde van de afgelopen 140 jaar. De P/E is de prijs van de index delen door de winst die de index oplevert, voor een los aandeel bereken je de P/E door de prijs van het aandeel te delen door de winst per aandeel van dat bedrijf. Ook andere indicatoren geven hoge waarderingen aan, wat ook heel logisch is gezien de kunstmatig lage rentestanden. Puur alleen naar de P/E ratio kijken is dan ook te beperkt.

Doe de InvestIQ-test
Ik denk dat het een ontzettend verstandig idee is om voordat je gaat beleggen wat kennis op te doen. In mijn boekenlijst staan enkele titels die je daar bij kunnen helpen maar niet iedereen heeft daar tijd voor en zin in. Waar iedereen wél even tijd voor moet maken is de beleggerstest van Schroders. De InvestIQ-test stelt wat vragen over beleggen en komt met wat voorbeeldsituaties. De test duurt maar een paar minuutjes en is leuk om te doen! Ik ben benieuwd wat er bij jullie uitkomt, deel vooral je resultaten even in de reacties!

Conclusie
We zien dat de verwachtingen van mensen niet overeenkomen met de -historische- werkelijkheid. Op het moment dat de verwachtingen veel(40%!) hoger zijn dan de historische resultaten lijkt de kans behoorlijk aanwezig dat er de komende jaren mensen teleurgesteld gaan worden. Toch blijkt uit alle wetenschappelijke onderzoeken dat het timen van de markt bijna altijd slechtere resultaten oplevert dan gewoon het volgen van de markt en elke maand inleggen. De waarderingen waren 2 jaar terug ook al ontzettend hoog en als je de afgelopen 2 jaar heb gemist dan heb je een hoop rendement gemist.

Het kan dus nog steeds een ontzettend goed idee zijn om te gaan beleggen in plaats van je hypotheek sneller af te lossen. De tijd dat je belegt is belangrijker dan het moment van instappen. Wees je er wel van bewust dat de markten op bijzonder hoge waarderingen staan en zorg dat je verwachtingen realistisch zijn. Zorg er verder voor dat je alleen belegt met geld wat je minstens 10 jaar kan missen(dus ook in een crisis!) en bereid je er mentaal op voor dat er een moment komt waarop je beleggingen 40% minder waard zijn dan je inleg. Voor de rest, have fun & enjoy the ride!

Bron: www.meneerenmevrouw.com


Andere nieuwsberichten in de maand NOVEMBER 2017:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten