Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Helft nieuwe investeringen aftrekbaar in 2013
JULI 2013

ABCOUDE - Cadeautje van het kabinet: ondernemers kunnen in de tweede helft van 2013 de helft van hun investeringen direct afschrijven en van de belasting aftrekken. Met het belastingvoordeel wil de regering ondernemers verleiden om meer te investeren. De maatregel is een reactie op cijfers van het CBS, waaruit blijkt dat de investeringen snel daalden.

400 miljoen investeringsruimte
Ondernemers kunnen door deze maatregel hun belastingafdracht verminderen. Dit levert extra ruimte om te investeren ter grootte van 400 miljoen euro. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Weekers van Financiën en minister Kamp van Economische Zaken.

Kamp: Krimp investeringen zorgwekkend
De maatregel is genomen na cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waaruit blijkt dat de bedrijfsinvesteringen in het eerste kwartaal van 2013 met bijna 8 procent daalden. Het Centraal Planbureau verwacht voor heel 2013 een krimp van 10 procent. “Een dergelijke krimp is zorgwekkend”, aldus minister Kamp. “Deze maatregel zorgt er voor dat ondernemers meer ruimte krijgen om te investeren in de economie. Dat zorgt voor inkomens en banen die we in deze moeilijke economische tijd goed kunnen gebruiken.”

Weekers: Belastingafdracht jaren uitstellen
Staatssecretaris Weekers: “Dankzij deze regeling voor willekeurige afschrijvingen kunnen bedrijven hun belastingafdracht in 2013 met een aantal jaren uitstellen. Daarmee krijgen ze extra liquiditeiten en een zetje om juist nu te investeren.

Daar profiteren niet alleen deze ondernemers van, maar ook de Nederlandse economie als geheel.”

MKB Nederland en VNO-NCW verheugd
Ondernemersorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW hebben verheugd gereageerd. “De aangekondigde maatregel geeft ondernemers nu wat lucht om te investeren”, stellen zij in een persbericht.

Zowel voor IB- als VPB-bedrijven
De regeling voor tijdelijke willekeurige afschrijving is per 1 juli 2013 ingegaan en loopt tot eind dit jaar. Zowel bedrijven die vennootschapsbelasting als bedrijven die inkomstenbelasting betalen, kunnen er gebruik van maken. Bedrijfsinvesteringen die in de tweede helft van dit jaar worden gedaan kunnen eenmalig tot maximaal de helft willekeurig worden afgeschreven. Normaal is dat een lager percentage.

Liquiditeitsvoordeel
Willekeurig afschrijven betekent dat een ondernemer het eerste jaar zelf bepaalt hoeveel van de investering wordt afgetrokken van de belasting. Voorwaarde is dat de investering, bijvoorbeeld een machine, voor 1 januari 2016 in gebruik wordt genomen. Zo niet, dan wordt de willekeurige afschrijving teruggenomen. Uiteindelijk betaalt men evenveel belasting als zonder willekeurige afschrijvingen, maar de regeling levert het bedrijfsleven in 2013 en 2014 samen een liquiditeitsvoordeel van 400 miljoen euro op.

Bron: Rikco Pardoen | BusinessCompleet.nl


Andere nieuwsberichten in de maand JULI 2013:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten