Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Tips voor automobilisten
OKTOBER 2021

Rijd je al langere tijd een auto met een lagere bijtelling? Dan is het goed om te kijken of in 2022 de 60-maanden periode afloopt en de bijtelling wellicht fors hoger wordt. Mogelijk is dan actie per eind 2021 gewenst. Als je de aanschaf van een nieuwe zakelijke elektrische auto overweegt, is het goed om rekening te houden met de afbouw van fiscale voordelen per 2022.

1. Houd rekening met verval lage bijtelling na 60 maanden
2. Zakelijk een elektrische auto kopen? Doe dit dan vóór 2022
3. Vraag milieu-investeringsaftrek aan voor je milieuvriendelijke auto

1. Houd rekening met verval lage bijtelling na 60 maanden
Een lagere bijtelling geldt gedurende een termijn van maximaal 60 maanden. Heb je een elektrische auto van de zaak met een 4%-bijtelling die op kenteken is gezet in 2017, houd er dan rekening mee dat deze lagere bijtelling in 2022 verloopt. Deze bedraagt vanaf dat moment 16% tot een cataloguswaarde van € 35.000 en 22% over het meerdere.

Tip!
Krijgt de auto een (fors) hogere bijtelling, dan is het wellicht voordeliger deze in privé te gaan rijden. Deze optie bestaat voor dga’s maar in beginsel niet voor de ondernemer in de inkomstenbelasting. Als je ondernemer bent in de inkomstenbelasting, moet je namelijk een bijzondere reden hebben om de auto voortaan tot het privévermogen te rekenen.

Bij overdracht van de auto naar privé vervalt de bijtelling, moeten alle autokosten privé betaald worden en kan voor zakelijke kilometers, inclusief woon-werkverkeer, een belastingvrije vergoeding van 0,19 cent per kilometer worden gegeven. Denk hierbij ook aan de btw-aspecten van verkoop aan privé.

Tip!
Wordt de bijtelling voor jou in 2022 fors hoger, dan kun je ook overwegen de auto vanaf 1 januari 2022 aantoonbaar (rittenregistratie) nog maximaal 500 kilometer privé te gebruiken en zo de bijtelling voorkomen.

2. Zakelijk een elektrische auto kopen? Doe dit dan vóór 2022
Als je van plan bent binnenkort een elektrische auto aan te schaffen, is het waarschijnlijk raadzaam dit nog voor het einde van 2021 te doen. Belangrijk is dat deze auto dan ook tijdig op kenteken wordt gezet. De reden is dat de bijtelling bij privégebruik van zakelijke elektrische auto’s de komende jaren gaat stijgen:



De lage bijtelling geldt voor een periode van 60 maanden vanaf de datum van eerste toelating. Op jaarbasis scheelt dit maximaal ca 1.000 euro, over deze 60-maanden periode bij elkaar dus maximaal 5.000 euro.

3. Vraag milieu-investeringsaftrek aan voor je milieuvriendelijke auto
Schaf je nog in 2021 een milieuvriendelijke auto aan, dan komt je mogelijk ook in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA geldt voor elektrische auto’s, voor waterstofpersonenauto’s en voor zonnecelpersonenauto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km. Voor waterstofpersonenauto’s geldt ook de VAMIL (willekeurige afschrijving van 75% van de aanschaffingskosten). Er gelden verschillende aftrekpercentages en er zijn maxima gesteld aan de in aanmerking te nemen investeringsbedragen.



Let op!
In 2021 kun je per belastingplichtige voor maximaal 10 elektrische auto’s in aanmerking komen voor de MIA.

De percentages van de MIA worden in 2022 verhoogd naar 27%, 36% en 45%. Het is echter nog niet bekend of de MIA en VAMIL ook in 2022 gaan gelden voor de milieuvriendelijke auto’s en welk percentage dan gaat gelden, omdat de nieuwe milieulijsten voor de MIA 2022 pas in december 2021 bekend worden gemaakt. We verwachten op dit moment dat de ‘gewone’ elektrische auto van de milieulijst wordt gehaald. Dat zou er eveneens voor pleiten om in 2021 te investeren in een ‘gewone’ elektrische auto van de zaak. Mocht dit toch anders zijn weegt de lagere bijtelling over een 60-maanden periode financieel zwaarder dan een hogere MIA, waardoor we je aanraden om toch in 2021 te investeren en op kenteken te zetten.

Ook voor de oplaadpaal van de elektrische auto op eigen terrein en voor eigen gebruik geldt in 2021 nog de MIA. Het aftrekpercentage voor de oplaadpaal bedraagt 36%. Daarnaast mag op deze laadpaal voor 75% willekeurig afgeschreven worden (VAMIL). Laadpalen waarvan de investeringskosten minder dan € 2.500 bedragen, komen niet in aanmerking voor de MIA/VAMIL, tenzij deze samen met de elektrische auto worden aangemeld.



Bron: Alfa accountants / adviseurs | Jasper Gorter






Andere eindejaartips in de maand OKTOBER 2021:








Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichten



Verandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichten



Aanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten