Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
5 tips om minder belasting te betalen met je partner
MAART 2019

Geluk in de liefde kan ook geluk bij de belastingaangifte betekenen.

Wie samen met zijn fiscaal partner aangifte doet, kan veel besparen door slim met geld te schuiven.
Of je wel of niet fiscaal partner bent kan een keuze zijn, maar ook een verplichting: bijvoorbeeld als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samen een huis hebt. Als je fiscaal partner bent, kan het lonen om iets uitgebreider naar de aangifte te kijken. De redactie van DFT Geld zet 5 tips op een rij om minder belasting te betalen als je een fiscaal partner hebt.

De grens van €46
Als er onderaan de streep minder dan €46 overblijft die je aan de Belastingdienst moet betalen, scheldt de fiscus dat bedrag kwijt. Daar kun je gebruik van maken als je fiscaal partners bent. Stel dat je zelf €200 terug moet betalen en je partner niks. Dan kun je proberen zo met je inkomsten en vermogen te schuiven, dat je partner op een gegeven moment €45 moet betalen en jijzelf nog €155. Die €45 van je partner hoeft dan niet betaald te worden, omdat die onder de grens zit. Dat scheelt toch een paar tientjes.

Aftrekposten
Om bovenstaande voor elkaar te krijgen, is het natuurlijk de vraag: waar kun je mee gaan schuiven? Aftrekposten zijn daar een goed voorbeeld van. Als u en uw partner in verschillende belastingschijven zitten, omdat de een meer verdient dan de ander, is het aan te raden om de aftrekposten toe te kennen aan de grootste verdiener. Die mag namelijk vanwege de hogere schijf een hoger percentage van de kosten aftrekken, waardoor je meer geld terugkrijgt of belasting bespaart.

Heffingskorting
De heffingskorting zorgt ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen. Maar je kan geen of minder heffingskorting krijgen als je (bijna) geen inkomsten hebt, waardoor de heffingskorting niet met betaalde belasting verrekend kan worden. Maar als je partner wel voldoende heeft verdiend en het daarmee verrekend kan worden, kan je de heffingskorting alsnog geheel krijgen.

Vermogen
Schuiven met vermogen is een van de makkelijkste dingen die je kan doen als partners. Samen heb je een vrijstelling voor vermogensbelasting (de beruchte spaartaks over box 3) van €60.000. Oftewel: €30.000 per persoon. Om die vrijstelling maximaal te benutten, moet je wel met dat vermogen schuiven in de aangifte. Heb je zelf bijvoorbeeld €100.000 en je partner niks, kun je €30.000 aan hem of haar toeschrijven. Daar hoef je dan ook geen belasting over te betalen. Dit kan zo honderden euro’s schelen.

Toeslagen
De toeslagen regel je niet met de belastingaangifte, maar het is wel een manier om geld te besparen. De grens voor fiscaal partners ligt namelijk hoger dan wanneer je alleen bent. Verdien je bijvoorbeeld €30.000 per jaar, zit je dit jaar net boven de grens om zorgtoeslag te krijgen. Maar als je partner niet of nauwelijks wat verdient, kun je alsnog samen zorgtoeslag aanvragen. Voor het gezamenlijke inkomen ligt de grens namelijk iets onder €38.000.

Bron: REDACTIE DFT 13 maart 2019 in GELD


Andere eindejaartips in de maand MAART 2019:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten