Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Tips voor de automobilist
DECEMBER 2018

In 2019 wordt de lage bijtelling voor elektrische auto’s beperkt. Daarnaast lopen overgangsregelingen en 60-maandentermijnen af. Dit kan tot gevolg hebben dat de bijtelling voor jou ineens veel hoger kan worden. Hoe kun je hierop dit jaar nog anticiperen? Wij geven daarvoor eindejaarstips!

Houd rekening met verval lage bijtelling na 60 maanden of de overgangsregeling
Een lagere bijtelling dan 25% geldt gedurende een termijn van maximaal 60 maanden, tenzij een overgangsregeling van toepassing is. Heb je een auto van de zaak met een lagere bijtelling, die op kenteken is gezet in 2014? Houd er dan rekening mee dat deze lagere bijtelling in 2019 verloopt. Vanaf dat moment geldt voor die auto een bijtelling van 25% (en dus geen 22%), dan wel 7% voor een nul-emissie auto (en dus geen 4%)! Daarnaast loopt de overgangsregeling voor auto’s met een bijtelling van 14% of 20% van vóór 1 juli 2012 af op 31 december 2018. Dit betekent dat voor die auto’s vanaf 1 januari 2019 ook een bijtelling van 25% geldt.

Tip
Het verval van de lage bijtelling na 60 maanden geldt voor alle auto’s. Dus ook de auto die nu nog een 0%-bijtelling kent, kan na 60 maanden terugvallen naar een bijtelling van 25%!

Als je constateert dat de bijtelling in 2019 veel hoger wordt, kunnen deze kosten reden zijn om te overwegen alleen nog zakelijke kilometers te rijden en een verklaring geen privé-gebruik te tekenen. Indien je daarvoor wil kiezen, dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je daarvoor kiest per kalenderjaar. Als de lage bijtelling van je auto bijvoorbeeld in mei 2019 afloopt, kun je er niet voor kiezen om pas vanaf dat moment alleen zakelijke kilometers te maken.

Koop duurdere elektrische auto vóór 2019
Als je van plan bent binnenkort een elektrische auto van meer dan € 50.000 aan te schaffen, is het raadzaam dit nog voor het einde van 2018 te doen. Vanaf 2019 geldt de 4%-bijtelling voor elektrische auto’s nog slechts tot een cataloguswaarde van € 50.000. Over het meerdere betaal je 22% bijtelling. Ook nu geldt de lage bijtelling voor een periode van 60 maanden vanaf de datum van eerste toelating. De nieuwe regeling gaat ook gelden voor nul-emissie auto’s waarvan na datum eerste toelating de termijn van 60 maanden voorbij is. Van deze auto’s zal na deze periode de bijtelling dus fors stijgen. Voor dergelijke auto’s van vóór 2017 is het uitgangspunt zelfs 25%.

Tip
Overweeg de auto in dat geval over te brengen naar privé en zakelijke kilometers te declareren tegen € 0,19/km. Indien je ondernemer bent in de inkomstenbelasting, moet je wel een bijzondere reden hebben om de auto voortaan tot het privévermogen te rekenen.

Vraag milieu-investeringsaftrek aan voor uw milieuvriendelijke auto
Schaf je nog in 2018 een milieuvriendelijke auto aan, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA geldt voor een waterstofpersonenauto met een CO2-uitstoot van 0 gr/km. Voor deze auto geldt ook de VAMIL (vervroegde afschrijving tot 75%). Voor de elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km en voor de plug-inhybride met een CO2-uitstoot van maximaal 30 gr/km (niet zijnde een dieselauto) kun je eveneens MIA verkrijgen. Er gelden verschillende aftrekpercentages en er zijn maxima gesteld aan de in aanmerking te nemen investeringsbedragen.Let op
Om in aanmerking te komen voor de MIA en VAMIL, moet je jouw investering binnen drie maanden nadat u de investeringsverplichting bent aangegaan, melden bij RVO.nl. Ben je te laat, dan kom je niet meer in aanmerking voor de aftrek!

Het is nog niet bekend of de MIA en VAMIL ook in 2019 gelden voor de milieuvriendelijke auto, omdat de nieuwe milieulijsten voor de MIA 2019 pas eind 2018 bekend worden gemaakt.

Ook voor de oplaadpaal van de elektrische auto op eigen terrein en voor eigen gebruik geldt in 2018 nog de MIA. Het aftrekpercentage voor de oplaadpaal bedraagt 36%. Daarnaast mag op deze laadpaal voor 75% willekeurig afgeschreven worden (VAMIL). Laadpalen waarvan de investeringskosten minder dan € 2.500 bedragen, komen niet in aanmerking voor de MIA/VAMIL, tenzij deze samen met de elektrische auto worden aangemeld.

Bron: Iris Rooyakkers  | Alfa Accountants en Adviseurs


Andere eindejaartips in de maand DECEMBER 2018:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten