Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Eindejaarstips voor de automobilist
NOVEMBER 2017

Op fiscaal gebied rondom de auto is het rustig geweest in 2017. Dat neemt niet weg dat er nog steeds fiscaal voordeel te behalen is. Met name op het gebied van de bijtelling en investeringsvoordelen bij de aanschaf van milieuvriendelijke auto’s.

Koop gebruikte auto met lage bijtelling
Het percentage aan bijtelling voor een auto geldt in beginsel voor 60 maanden. Het maakt niet uit of de auto tussentijds verkocht wordt. Het kan dus lonen een auto met een lage bijtelling van vóór 2017 te kopen en de resterende periode na de datum van eerste toelating nog te profiteren van de lage bijtelling.

Tip
De bijtelling van een youngtimer, een auto ouder dan 15 jaar, is 35% van de werkelijke waarde, in plaats van een percentage van de cataloguswaarde. Bij een lage werkelijke waarde, kan dit een aantrekkelijke optie voor je zijn, als je een zakelijke auto ook privé wilt rijden met een lage bijtelling.

35% bijtelling van de werkelijke waarde is wel de minimale bijtelling. De fiscus kan stellen dat een hogere bijtelling toegepast moet worden, maar heeft daarvoor wel zelf de bewijslast.

Houd rekening met verval lage bijtelling na 60 maanden
Een lagere bijtelling dan 25% geldt gedurende een termijn van maximaal 60 maanden. Heb je een auto van de zaak met een lagere bijtelling die op kenteken is gezet in 2013, houd er dan rekening mee dat deze lagere bijtelling in 2018 verloopt. Vanaf dat moment geldt voor die auto een bijtelling van 25% (en dus geen 22%)!

Tip
Het verval van de lage bijtelling na 60 maanden geldt voor alle auto’s. Dus ook de auto die nu nog een 0% bijtelling kent zal na 60 maanden terugvallen naar een bijtelling van 25%! Voor nul-emissieauto’s gaat daar echter nog een korting van 18% vanaf, waardoor die op 7% uitkomt.

Koop duurdere elektrische auto vóór 2019
Als je van plan bent binnenkort een elektrische auto van meer dan € 50.000 aan te schaffen, is het raadzaam dit nog voor het einde van 2018 te doen. Vanaf 2019 geldt de 4%-bijtelling voor elektrische auto’s nog slechts tot een cataloguswaarde van € 50.000. Over het meerdere betaalt je 22%. Ook nu geldt de lage bijtelling voor een periode van 60 maanden vanaf de datum van eerste toelating.

Vraag milieu-investeringsaftrek aan voor je milieuvriendelijke auto
Schaf je nog in 2017 een milieuvriendelijke (bestel)auto aan, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA).

Let op
Om in aanmerking te komen voor de MIA en VAMIL, moet je de investering binnen drie maanden nadat je de investeringsverplichting bent aangegaan, melden bij RVO.nl. Ben je te laat, dan kom je niet meer in aanmerking voor de aftrek!

Het is nog niet bekend of de MIA en VAMIL ook in 2018 gelden voor de milieuvriendelijke auto, omdat pas eind december 2017 de nieuwe milieulijsten voor de MIA 2018 bekend worden gemaakt.

Ook voor de oplaadpaal van de elektrische auto op eigen terrein en voor eigen gebruik geldt in 2017 nog de MIA. Het aftrekpercentage voor de oplaadpaal bedraagt 36%. Daarnaast mag op deze laadpaal voor 75% willekeurig afgeschreven worden (VAMIL). Laadpalen waarvan de investeringskosten minder dan € 2.500 bedragen, komen niet in aanmerking voor de MIA/VAMIL, tenzij deze samen met de elektrische auto worden aangemeld.

Minder motorrijtuigenbelasting in 2018
Voor plug-inhybride auto’s (CO2-uitstoot van 1-50 gr/km) blijft de mrb (net als nu) de helft van het reguliere tarief en nulemissieauto’s blijven volledig vrijgesteld van mrb.

Bron: Jasper Gorter  | Alfa accountants & Adviseurs


Andere eindejaartips in de maand NOVEMBER 2017:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten