Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Fiscale eindejaarstips (deel 2)
DECEMBER 2016

ABCOUDE - Het (belasting)jaar zit er weer bijna op. Tijd om goede voornemens te maken, gezellig samen te zijn met familie en vrienden en om nog even gebruik te maken van een aantal belastingvoordelen! In december sluit het fiscale jaar en wordt de balans opgemaakt. De redactie stelde een aantal eindejaarstips op waarmee je voordeel kunt behalen en alvast klaar bent voor de aangifte. Hieronder het tweede deel.

Tip 11) Doe een schenking
Jij en je eventuele partner, mogen gezamenlijk in 2016 €5.304 aan ieder kind schenken en €2.122 aan ieder ander, zonder dat hierover belasting moet worden betaald. De schenking verlaagt bovendien je vermogensgrondslag voor box 3.

Tip 12) Geef niet te veel uit aan relatiegeschenken
Je mag de BTW over een relatiegeschenk alleen aftrekken als voorbelasting indien het geschenk niet meer kost dan €227 (exclusief BTW). Deze drempel geldt per relatie voor 2016. Geef je meer uit, dan verlies je de BTW aftrek.

Tip 13) Let op de toevoeging aan je fiscale oudedagsreserve (FOR)
Je mag in 2016 9,8 procent van je winst, maar maximaal €8.774, aan je FOR toevoegen. Let er ook op dat de stand van je FOR niet hoger mag zijn dan je ondernemingsvermogen. Doteren aan de FOR vermindert je winst en levert dus belastinguitstel op.

Tip 14) Stel een desinvestering nog even uit
Heb je in het verleden gebruik gemaakt van de investeringsaftrek en wil je het bedrijfsmiddel binnen vijf jaar verkopen, dan krijg je te maken met een desinvesteringsbijtelling. Deze bijtelling verhoogt je winst en hierdoor de te betalen belasting. Probeer een verkoop dus nog even uit te stellen.

Tip 15) Vorm een herinvesteringsreserve
Als je een bedrijfsmiddel verkoopt met winst, kun je belastingheffing over deze boekwinst uitstellen door een herinvesteringsreserve te vormen. Voor het vormen van een herinvesteringsreserve moet je wel een vervangingsvoornemen hebben. Bij vervanging wordt de reserve afgeboekt op de aanschafwaarde van het nieuwe bedrijfsmiddel.

Tip 16) BTW terugvragen niet-betalende debiteur
Blijkt dat een debiteur niet meer gaat betalen? Vraag dan de (voorgeschoten) BTW terug. Dit doe je door binnen één maand na afloop van het aangiftetijdvak waarin de betalingsonmacht bekend is geworden een brief te sturen naar de Belastingdienst.

Tip 17) Let op de deponeringstermijn
De jaarrekening moet binnen 13 maanden na afloop van het boekjaar worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Vanaf boekjaar 2016 is dit echter slechts 12 maanden. Als alle aandeelhouders ook bestuurders zijn geldt zelfs een termijn van 10 maanden en 8 dagen!

Tip 18) Let op verliesverdamping
Verliezen uit voorgaande jaren mag je in de volgende 9 jaar verrekenen. Dit verlaagt de te betalen vennootschapsbelasting. Als je een verlies hebt uit 2007, let er dan op dat je dit verlies dit jaar nog benut.

Tip 19) Kinderalimentatieverplichting alleen nog dit jaar als schuld opnemen
Een verplichting tot het betalen van kinderalimentatie kun je opnemen als schuld in box 3. Dit verlaagt je vermogen en hiermee de inkomstenbelasting. Deze kinderalimentatieverplichting wordt echter vanaf 1 januari 2017 niet meer geaccepteerd als schuld. Let er dus op dat dit het laatste jaar is dat je hem kunt opgeven.

Tip 20) Vergeet de meewerkaftrek niet
Werkt je partner minimaal 525 uur mee in je onderneming en heb je zelf recht op de zelfstandigenaftrek? Dan mag je een meewerkaftrek in aanmerking nemen. Dit is een percentage van je winst en verlaagt hiermee je inkomstenbelasting. Je partner hoeft niets op te geven.

Bron: Nina Rombouts | fiscaal medewerker BC.nl


Andere eindejaartips in de maand DECEMBER 2016:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten