Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Fiscale eindejaarstips (deel 1)
DECEMBER 2016

ABCOUDE - Het (belasting)jaar zit er weer bijna op. Tijd om goede voornemens te maken, gezellig samen te zijn met familie en vrienden en om nog even gebruik te maken van een aantal belastingvoordelen! In december sluit het fiscale jaar en wordt de balans opgemaakt. De redactie stelde een aantal eindejaarstips op waarmee je voordeel kunt behalen en alvast klaar bent voor de aangifte.

Tip 1) Verminder je box 3 heffing
Bedraagt je vermogen, verminderd met je schulden, meer dan €25.000? Denk er dan over na een grote uitgave, zoals een auto of vakantie, nog voor 1 januari 2017 te doen. Voor de vermogensrendementsheffing geldt een peildatum van 1 januari, waardoor je hiermee je inkomstenbelasting voor 2017 vermindert.

Tip 2) Maak genoeg uren voor het urencriterium
Als je voldoet aan het urencriterium heb je recht op een aantal ondernemersfaciliteiten (zoals de meewerk- en zelfstandigenaftrek). Let er dus op dat je minimaal 1.225 uur en 50 procent van je werktijd aan je onderneming besteedt in 2016! Voor starters gelden afwijkende regels.

Tip 3) Bewaar loonstrookjes en bankafschriften
Je bent niet verplicht particuliere gegevens te bewaren, de Belastingdienst kan echter nog vijf jaar belasting navorderen. Bewaar loonstrookjes, bankafschriften en andere particuliere gegevens uit 2016 dus tot 2021. Als ondernemer moet je gegevens 7 jaar (10 voor onroerende zaken) bewaren.

Tip 4) Maak gebruik van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Als je in 2016 voor totaal tussen €2.300 en €311.242 aan investeringen doet, mag je een deel van dit bedrag aftrekken van je winst. Zorg er dus voor dat je nog net die investering doet, of juist nog even wacht. Hiermee verminder je je inkomstenbelasting.

Tip 5) Doe een gift
Een gift aan een kwalificerende instelling mag je van je inkomen aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting 2016 indien deze meer dan 1 procent (of €60) en maximaal 10 procent van je drempelinkomen is. Zorg er dus voor dat je binnen deze grenzen blijft. Let ook op de overige voorwaarden.

Tip 6) Let op je vrije ruimte
Binnen de WKR kan een werkgever onbelaste verstrekkingen en vergoedingen doen. Probeer de vrije ruimte (1,2 procent van het fiscale loon) dit jaar nog vol te maken. Zorg er ook voor dat je niet over de vrije ruimte heen gaat, dit resulteert namelijk in een eindheffingstarief van 80 procent.

Tip 7) Betaal hypotheekrente vooruit
Hypotheekrente die je vooruitbetaalt (over de eerste zes maanden van 2017), mag je nog in dit jaar aftrekken. Maak hier gebruik van want de maximale hypotheekrente wordt ieder jaar minder, waardoor je per saldo meer betaalt.

Tip 8) Haal een betalingsachterstand op tijd in
Heb je een betalingsachterstand bij je hypotheekverstrekker, let er dan op dat je voor het einde van 2017 de achterstand inhaalt of een nieuw aflossingsschema afspreekt. Doe je dit niet, dan kan je je recht op hypotheekrenteaftrek verliezen.

Tip 9) Betaal lijfrentepremies
Betaalde lijfrentepremies mag je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting 2016. Dit mag alleen als je jaarruimte hebt, dit is het geval je een pensioentekort hebt. Heb je een jaarruimte, denk er dan over na dit jaar nog een lijfrente af te sluiten.

Tip 10) Bewaar jaaroverzichten
Vaak krijg je tussen januari en maart allerlei jaaroverzichten toegestuurd, bijvoorbeeld van je lijfrenteverzekering, betaalrekeningen en werkgever. Bewaar deze goed en leg ze meteen apart. Bij de aangifte inkomstenbelasting in maart heb je deze papieren namelijk nodig. Dit scheelt later een hoop (zoek)werk.

Bron: Nina Rombouts | fiscaal medewerker BC.nl


Andere eindejaartips in de maand DECEMBER 2016:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten