Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiŽnter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Tweede aanvulling noodloket zzp: heb jij nu recht op 4.000 euro?
APRIL 2020

De omzet van veel zzpíers krijgt door de coronacrisis een enorme klap te verwerken. Van alle kanten worden opdrachten geannuleerd en sommigen zien hun omzet zelfs volledig verdampen. De overheid heeft met de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) in recordtijd een regeling uit de grond gestampt om zzpíers in nood overeind te houden. Bij de aankondiging van dit Noodloket gaf de overheid direct aan dat deze nog niet perfect is en er tussentijds geoptimaliseerd zou moeten worden. Op de avond van 7 april werd alweer de tweede optimalisatie doorgevoerd in de vorm van een uitbreiding. Ontdek of jij na deze nieuwe maatregelen recht hebt op de maatregel en wat je kunt doen als je nog steeds buiten de boot valt.

Overheid ondernemender dan ooit
Voordat we de diepte ingaan is het belangrijk te beseffen dat ook de overheid is overvallen door het genadeloze coronavirus. Een crisis van dergelijke omvang is voor het zittende kabinet ongekend. Binnen enkele weken moest het gezamenlijk miljardenmaatregelen voor zowel multinationals, werknemers als zzpíers samenstellen. In de moderne economie, die draaiende wordt gehouden met meer dan een miljoen zzpíers, is dat geen eenvoudige opgave. De overheid wordt eigenlijk genoodzaakt zich ondernemender op te stellen dan ooit.

Wat is de TOGS/het noodloket ook alweer?
TOGS is een financiŽle tegemoetkoming voor zzpíers (en andere mkb-bedrijven) die door COVID-19 omzet mislopen. TOGS staat voor Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren. De regeling is bedoeld voor zzpíers in nood en wordt daarom ook wel het Noodloket genoemd. Dankzij de regeling kun je met spoed 4.000 euro op je rekening bijgeschreven krijgen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

1) Juiste hoofdactiviteit

Je hoofdactiviteit is een activiteit waarvan de overheid vindt dat deze hard geraakt wordt door COVID-19. Leidend hiervoor is je zogenaamde SBI-code, die je bij je registratie bij de KVK hebt meegekregen (later meer).

2) Nederlands vestigingsadres

Je onderneming staat in Nederland geregistreerd. Voor niet-horeca-ondernemingen mag dit adres niet hetzelfde zijn als het privťadres.

3) Verwacht omzetverlies en vaste kosten

Je geeft aan in de periode van 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020 een omzetverlies te verwachten van ten minste Ä4.000,-. Daarnaast dien je te verklaren dat je in deze periode ten minste Ä 4.000 aan vaste lasten te verwacht. Ook na gebruik van andere door de overheid beschikbaar gestelde steunmaatregelen (zoals de Tozo).

TOGS 1: Een Minimum Viable Product (MVP)
De eerste versie van de TOGS laat zich het beste vergelijken met een Minimum Viable Product (MVP). Een MVP is populair in start-up land en bij de meer innovatieve bedrijven. Het is een minimaal levensvatbare versie van je beoogde product dat je op de markt brengt om zo vroeg mogelijk feedback van je klant te ontvangen.

De gepresenteerde regeling bestond uit een beknopte lijst van bedrijfsactiviteiten (SBI-codes), waarvan de overheid vond dat de financiŽle tegemoetkoming terecht was. Bij de aankondiging van de regeling op 17 maart liet de overheid direct weten dat het niet om een eindproduct ging en dat feedback van ondernemers gebruikt zou worden om de regeling verder te optimaliseren. Slechts een fractie van alle zzpíers voldeed aan de gestelde voorwaarden, dus op deze feedback hoefde de overheid niet lang te wachten.

TOGS 2: Een snelle, maar beperkte bijsturing
De tweede versie van de TOGS volgde na de vloedstorm van kritiek opmerkelijk snel. Een dag na de openstelling van de regeling werden ook bedrijven uit de non-foodsector aan het rijtje toegevoegd. De snelheid waarmee de wijziging doorgevoerd werd, is ongekend. Het lijkt er bijna op dat politiek Den Haag spontaan een agile werkwijze heeft omarmd. De uitbreiding in deze tweede versie blijkt echter zeer beperkt. Vooral bij zelfstandigen die hun beroep door sociale afstandsregelingen onmogelijk kunnen uitvoeren, kan de gecorrigeerde uitwerking op weinig draagvlak rekenen. Tandartsen, tatoeŽerders en taxichauffeurs laten massaal van zich horen.

TOGS 3: Heb jij nu recht op de TOGS?
Op dinsdagavond 7 april heeft het kabinet besloten de TOGS-regeling nogmaals aan te vullen. Met deze aanvulling is gehoor gegeven aan de kritiek van ondernemers die vonden dat zij onterecht geen aanspraak mochten doen op de regeling. Onder andere taxichauffeurs, tatoeŽerders, tandartsen en fysiotherapeuten, die bij de uitvoering van hun dienstverlening onmogelijk 1,5 meter afstand kunnen houden, zijn nu aan de lijst toegevoegd. Bekijk de volledige lijst met uitbreidingen hier of onderaan dit artikel. De komende dagen zal blijken tot in hoeverre deze derde versie scheepsrecht is. De eerste reacties lijken vooralsnog positief.

Wat kun je doen als je nog steeds buiten de boot valt?
Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (EZK) geven continu aan dat deze regeling niet stilstaat. Het is dus niet uitgesloten dat de regeling in de toekomst vaker aangepast zal worden. Het kan daarom lonen om op deze pagina van de RVO-website aan te geven dat je vindt dat jouw SBI-code onterecht ontbreekt. Deze ingevoerde codes worden namelijk voorgelegd aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zoals de afgelopen weken is aangetoond, kan de uitwerking van de regeling daaropvolgend ook daadwerkelijk worden herzien.

Conclusies, aanbevelingen en handige links
Denk je dat je nu recht hebt op de TOGS? Vraag deze dan hier aan. Val je op dit moment nog buiten de boot? Raak niet gelijk in paniek. De overheid laat in deze bizarre en onzekere tijden namelijk zien daadwerkelijk van koers te kunnen veranderen wanneer dit nodig is. Geef hier aan dat jij onterecht geen aanspraak kunt doen op de regeling, zodat jouw code later mogelijk alsnog wordt toegevoegd.

Bron: ZZPSERVICEDESK


Andere Corona Tips in de maand APRIL 2020:
Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichtenVerandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichtenAanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten